Turkse taal | Uitgelicht

Turkse taal | Uitgelicht

Het Turks (Türkçe) is een van de talen in Turkije maar wél de officiële taal in Turkije. Het Turks is ook een van de officiële talen van Cyprus en enkele gemeenten van Kosovo en Macedonië.

Buiten Turkije wordt de taal gesproken door Turkse minderheden in landen van de Balkan en de Kaukasus zoals IrakGriekenlandBulgarijeBosnië en HerzegovinaSyriëRoemeniëMoldavië en Azerbeidzjan. Turks wordt tevens gesproken door zeer veel immigranten in andere landen, zoals Nederland, België en Duitsland.

Het is een agglutinerende taal met klinkerharmonie. Zeer vaak wordt het Turks als voorbeeld genoemd als men het heeft over agglutinerende talen. Het Turks maakt deel uit van de familie van Turkse talen, die ook gesproken worden in een groot deel van Centraal-Azië, en die een zo grote onderlinge verwantschap hebben, dat ze grotendeels onderling verstaanbaar zijn.

Het begrip agglutinatie  is afgeleid van het Latijnse werkwoord agglutinare, dat samenlijmen betekent.

Een voorbeeld uit het Turks:

Woord Affix 1 Affix 2 Affix 3 Toelichting
ev       Stam van het woord.
ev -im     Het achtervoegsel ‘-(I)m’ geeft dat het bezit aan (het huis is van mij).
ev -im -de   Het achtervoegsel ‘-(y)dE’ drukt de plaats uit (in dit geval ‘in’).
ev -im -de -yim Het achtervoegsel ‘-(y)Im’ drukt de eerste persoon enkelvoud van ‘zijn’ uit.

Het Turkse evimdeyim betekent dus ik ben in mijn huis.

Een bekende woordgrap in het Turks is Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdanmısınız?, waarbij het woord Çekoslovakya een maximaal aantal achtervoegsels krijgt. Het betekent zoveel als Behoort u tot degenen die wij niet Tsjecho-Slowaaks hebben weten te maken?.

Wikipedia/Turkse talen
www.wikipedia.org